Családi fotózás

A digitális technika fejlődésével, térhódításával az elmúlt évtizedben háttérbe szorult a családi fotózás. Ennek oka, hogy mindenki megpróbálja először “házon belül” megoldani a dolgot. Ez általában anyagi okokra, vagy kényelmi szempontokra vezethető vissza. Persze arra is, hogy manapság ezt …

… mindenki le tudja fotózni! Valóban ez az igazság?

A családi fotózás ma is divat? Hogy volt ez régen?
Hogy van ez ma?

családi fotózás műterembenA klasszikus értelembe vett családi képek általában műteremben, hosszas beállítással készültek, erősen igénybe véve a családtagok türelmét. Az egész pici gyerekekről emiatt  gyakran nem is készült “értékelhető” fotó. Az ellesett pillanatok pedig teljesen kimaradtak a választékból.

Manapság azonban megvan erre is a lehetőség, amennyiben megvan a szükséges technika, tapasztalat, és türelem a fényképész részéről. Természetesen “házilag” is gyönyörű, minden szempontból hibátlan képek készíthetőek.

Gondoljuk azonban meg: Az apuka – általában a fényképész – is rajta van ezeken a képeken? Teljes a családi fotó, ha a család egyik tagja mindig a kamera másik oldalán áll?

A mai technikával egy műtermi családi fotózás során is adott a lehetőség elkapott pillanatok készítésére. A gyermeket hagyhatjuk játszani, és közben bepillantást nyerhetünk az ő kis világába. Megörökíthető őszinte arckifejezése, ahogyan szüleire néz.

Családi fotózás műteremben, hátrányok:

Kezdjük a hátrányokkal! Erre bizony “rá kell készülni”. Nincs mese, erre elegendő időt kell szánni, nem lehet sietve készíteni pár fotót.babafotózás műteremben

A szülőknek és a gyerekeknek egyaránt idegen a helyszín. Meg kell barátkozni a környezettel, mielőtt megkezdődik a képek készítése. A gyerekeknél, főleg a piciknél ez eltart egy ideig.

Magunkkal kell hozni némi ruhát, gyerekjátékot, egyéb kelléket, melyeket a fotózás során használni fogunk. A szülők és a gyermek(ek) átöltözhetnek, megváltoztathatják külsejüket. Ehhez is idő kell.

Végül, de nem utolsósorban: A családi fotózás műteremben egy kis plusz költséggel járhat ahhoz képest, mintha ezt a család otthonában történik.

Családi fotózás műteremben, előnyök:

Minden háziasszonyt egy kicsit frusztrál, ha egy idegent – jelen esetben egy fényképészt – a család életterébe kell beengednie. Rendet kell rakni a fotózáshoz, esetleg soron kívül ki kell takarítani. Egy műteremben erre nincs szükség.

A szépítkezéshez igénybe vehetjük profi sminkes, fodrász szakértelmét. Munkájuk során kiváló minőségű alapanyagokat használnak, valamint tudják, mi a különbség egy utcai, és egy fotózáshoz készített smink, frizura esetén.

A háttér és a környezet letisztult. nem kell külön napi program keretében ezt otthon megteremteni, folyamatosan pakolni ennek érdekében.

A megvilágítás teljesen kézben tartható, és a különböző képi hatások elérése érdekében villámgyorsan átalakítható. Természetesen egy szobában is megteremthetőek a műtermihez hasonlító fényviszonyok, de ez újabb türelmet igényel a családtól az ezzel járó “felfordulás” miatt.

Összefoglalva fentieket bátran kijelentem, hogy egy műtermi családi fotózás során is készíthetőek meghitt, elkapott pillanatok. Ezen túl adott a lehetőség portrék, vagy akár divatfotó jellegű képek készítésére is. Lássuk be, erre otthon korlátozottabbak a lehetőségek.


Megtiszteltetés volt számomra, hogy Orsi és Endre esküvőjén is fényképezhettem. Ennek kapcsán nagyobb dicséretet nem is kaphattam volna annál, hogy azóta pici leánnyal bővült családjuk fényképezésére is felkértek. Íme néhány kép:

Babafotózás


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.