Mennyibe kerül általában egy esküvői fotózás?

Mennyibe kerül  általában egy esküvői fotózás? Rákeresek a Google-ban!

Ez a  gondolat biztosan megfogalmazódott benned, amint eldöntötted:  szükség lesz valakire, aki esküvőtökön fényképez. Esetleg már azt is eldöntöttétek: ne ismerős, barát legyen, (akkor ő hogy fog mulatni?) hanem egy esküvői fotós.

Az árakról – milyen árintervallumban található egy esküvői fotós -egy másik cikkben írok. Itt most csak egy gondolatmenetet írok le: miből áll valójában ez a szolgáltatás. Annyi tájékozatlanságból eredő hülyeséget lehet olvasni, és a legtöbb publikáció csak az ár felől közelít. Az, hogy mi van az árak mögött, csak egy egy fotós honlapján, vagy blogjában olvasható.

Tényleg csak néhány órás munka? Vagy több van mögötte?
Nos… sokkal több!

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

Az árak utáni tájékozódást követően sokakban kétségbeesett felháborodott vélemény alakul ki:

– Pofátlanság ennyit elkérni!

– Ennyi pénzért majdnem egy hónapig dolgozom, ez meg pár órás munkáért kér ennyit?!

Lássuk be! Keveseket érdekel az, hogy miért kerül annyiba, és mi a különbség egy olcsóbb és a drágább szolgáltató között.

Valóban csak “néhány óra”? Egy egész napos esküvőfotózást – gyakran 15-20 órát vesz igénybe, csak aznap – nem nevezhetünk “néhány órás munká”-nak.

Nem állítom, hogy én majd megmondom a tutit! Azért azok védelmében, akik nem csak elkérik a magasnak vélt összeget, hanem valóban esküvői fotóstól elvárható szolgáltatást nyújtanak, összeírok néhány dolgot indokként, miért annyi az annyi.


Mitől mondható valaki esküvői fotósnak?
Mi mindent tartalmaz egy teljes esküvői fotós szolgáltatás? … és ez csak a Ti esküvőtök kapcsán.
Háttérdolgok, melyek közvetett hatását Ti csak aznap érzitek, de elengedhetetlenek.


A Google-ba beírva a  ” mennyibe kerül egy esküvői fotózás “ szöveget, máris az “információk” tárházát érjük el.

De mit érnek ezek az információk? Általában a szerintetek drága xxx forintért ? kérdésre  előkerülnek az önjelölt, és a magukat autentikus forrásnak feltüntető “szakértők”, akik az alábbi válaszokkal kritizálják, minősítik azokat az esküvői fotós szolgáltatókat akik valóban ebből élnek és minőséget nyújtanak:

– Pofátlanságnak tartom, hogy egyesek ennyire visszaélnek azzal, hogy valaki szeretné élete napjait megörökíteni. Nekem is most lesz az esküvőm, de én sajnálok ennyit kiadni a fotósra.

Persze előkerülnek a magukat esküvői fotósnak feltüntető Olcsó Fotós-ok is vagy azok akik valamilyen vélt, vagy valós módon kötődnek az esküvői szakmához, és “képben vannak” :

– 65 ezernél nem szabad többet fizetned! Szerintem keress tovább, bár ha nem zavar hogy lehúznak akkor ne! Írj nyugodtan ha tudok segíteni, benne vagyok a bizniszben!

… ééééés beindul egymás hülyítése 😉

A fentieket e cikk írásának időpontjában a Google első találati oldalán található tartalomból idéztem. Nem szó szerint másoltam, annál is inkább mert  a helyesírási hibákon is javítani kellett.

 
Először is, mitől mondható valaki esküvői fotósnak?

Nem is boncolgatom azt hogy aki dokumentarista, vagy művész fotókat készít kérhet-e többet a másiknál. Pusztán azt szeretném felvázolni nagy vonalakban, mi az, amit egy esküvői fotós tesz azért, hogy Ti minőségi szolgáltatást kapjatok.

Ha valaki elmegy és lefényképez egy esküvőt, akkor ő már esküvői fényképész?

NEM.

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás? 2
Hogyan lesz valaki az? Átesik egy tapasztalatszerzésen alapuló tanulási folyamaton. Ennek kapcsán a fényképész agya állandóan azon kattog, mitől lehet még jobb, mely technikai eszközökkel tud jobban dolgozni egy esküvőn, nehéz fényviszonyok között is tisztességes képeket készíteni. Tanul, tanul, tapasztal, és ezeket egymás után folyamatosan, megállás nélkül teszi. Egy blogbejegyzésemben felsorolok néhány olyan dolgot ami megkülönböztet egy esküvői fotóst az amatőrtől, vagy az “olcsó fotós”-tól.


Mit tartalmaz egy esküvői fotós szolgáltatás?

Nézzük meg azt is mennyibe kerül egy esküvői fotózás az esküvői fotósnak!
Röviden, ami csak a Ti esküvőtök kapcsán merül fel:

 • Az esküvői fotós rendelkezésetekre bocsátja jó néhány év, és esküvő fényképezése alatt megszerzett tudását, tapasztalatát.
 • Néha egy vagyont érő technikai felszerelést, vet be a cél érdekében, és ez bizony mág álló helyzetben is amortizálódik
 • Az esküvőt követően a képeket válogatja, utómunkázza, retusálja. Ez gyakran 3-5 munkanapot is jelent.
 • Elkészít egy webes fotógalériát, hogy ne kelljen az időtöket rabolnia a képek kiválasztásához.
 • Elkészíti az általatok rendelt nagyításokat, fotókönyvet. Ennek kapcsán ő szaladgál a fotólaborba, könyvkötőhöz.
 • Összeállítja a kész anyagot. Ennek beszerzi a kellékeit (adathordozó, dvd tok, fotóalbum stb…) majd átadja – ha jól választotok szolgáltatót – a Ti örömötökre és megelégedésetekre.
 • Esküvői fotóanyagotokat archiválja, tárolja.


Melyek azok a dolgok a  háttérben, melyeknek Ti is élvezitek közvetett hatását, pedig esetleg nem is tudtok róla?

Ez most néhány olvasónak szőrszálhasogatásnak tűnhet, de ha jobban belegondoltok, elengedhetetlenek ahhoz, hogy Ti azt kapjátok amit esküvőtökhöz, magatokhoz méltónak éreztek és ezekbe is pénzt kellett, kell fektetni:

 • Sok év tanulás, tapasztalatszerzés (néha művészi szinten) a fotográfia egyéb területén. Az esküvő fotózás az egyik legnehezebb ága fényképezésnek. Nem ezzel kezdi az ember.
 • Egy vállalkozás infrastruktúrájának fenntartása, valamint ennek költségei.
 • Műterem, fotóstúdió fenntartása, vagy bérlése.
 • Minimum egy személygépkocsi a biztonságos szállításhoz, aznapi szabadban történő tároláshoz.
 • Számítástechnikai eszközök beszerzése, (szükség szerint nem a legolcsóbb kategóriában) fenntartása, gyakori lecserélése.
 • Fotós felszerelés (szükségszerűen nem az amatőr kategóriában) fenntartása, egy-két évenkénti cseréje, bővítése, javíttatása, karbantartása.
 • Mindenből egy garnitúra tartalék. (Joggal várhatjátok el hogy legyen egy másik, ha az egyik meghibásodik)
 • Néhány szoftver, szintén nem a legolcsóbb kategóriából.
 • Némi kreativitás.

Könnyen belátható, ha valaki egy – akár alapszintű – szolgáltatást igénybe vesz, az nem vásárolható meg két-három tank benzin áráért.

A fentieket végigolvasva Ti megfogadnátok egy önjelölt szakértő a fenti “jó” tanácsát?

Elérhető lesz mind ez egy esküvői kupon segítségével?


Warning: include(facebook-comments.php): failed to open stream: No such file or directory in /nfsmnt/hosting2_2/4/d/4d730dc7-ce2f-4271-bdb6-d7f89703d9f5/elfoto.hu/web/wp-content/plugins/shortcode-exec-php/shortcode-exec-php-class.php(895) : eval()'d code on line 1

Warning: include(): Failed opening 'facebook-comments.php' for inclusion (include_path='.:/usr/php71/lib/php') in /nfsmnt/hosting2_2/4/d/4d730dc7-ce2f-4271-bdb6-d7f89703d9f5/elfoto.hu/web/wp-content/plugins/shortcode-exec-php/shortcode-exec-php-class.php(895) : eval()'d code on line 1

Névjegy Érczi László esküvői fotós

Esküvők rendezvények fényképezése. Fotókönyv készítés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.