Kérdések és válaszok az esküvőfotózásról általában

Néhány kérdés, mely gyakran “előjön” az esküvői fotós szolgáltatással kapcsolatban.

Kedves Jegyespár!

Valószínűleg néhány kérdés felmerül bennetek az esküvői fotós kiválasztását illetően. Néhány szempontra megpróbálok rávilágítani az alábbi sorokban. Amennyiben marad még megválaszolatlan kérdés, tegyétek fel a lap alján a hozzászólási lehetőséget kihasználva, és én válaszolok!

Hamarosan az alábbi témákról bővebben:

 • Mi az elvárható öltözet és viselkedés?
 • Mihez érdemes viszonyítani? Ár érték arány.
 • Miért kerül annyiba?
 • Miért kell szerződést kötni, és mi legyen benne mindenképpen?
 • Órabér? Vállalási ár? Melyik a jobb?
 • Mi van benne az árban?
 • Miből áll össze a kész anyag a legvégén?
 • Hány képet kapunk, mikor és milyen formában?
 • Milyen felbontásúak lesznek a képek?
 • Mi az a digitális utómunka, és miért van rá szükség?
 • Kell-e retusálni?
 • Mi az a fotókönyv, és mi a különbség ezek között?
 • Hogyan történik a fizetés.
 • Előleg, vagy foglaló?
 • Mi az amivel elősegíthetjük a fényképész munkáját?
 • Hogyan kerülhetjük el az “apró betűs részeket” ?

Fontos-e az esküvői fotós személyisége?

Természetesen fontos! Elképzelhető, hogy egész nap veletek lesz, és követi minden lépéseteket. Bíznotok kell benne, hiszen komoly feladatot bíztok rá. Nem szerencsés tehát olyan fényképészt választanotok, aki nem szimpatikus számotokra. Ennek megítéléséhez azonban

… mindenképpen személyesen találkoznotok kell vele a megrendelést megelőzően. Esküvőtök napján, ő lesz az aki szinte mindenhová elkísér majd benneteket.

Az élet egyéb területén is találkoztok olyan emberrel, akivel nem tudtok, nem akartok együttműködni, mert nem találjátok meg a közös hangot. Ez erősen rányomná a bélyegét a közös munkára egy fényképész esetében.

Igen, a kiválasztott fényképésszel folyamatosan együtt kell működnötök már az esküvőt megelőzően (pl. helyszínválasztás, helyszínbejárás), az esküvő napján, és azt követően, amíg a kész anyagot át nem adja.

Ez akkor is érvényes. ha esküvőszervezőn keresztül kerültök kapcsolatba a fotóssal. Azonban hiába az ajánlás esküvőszervezőtől, vagy baráttól ismerőstől, egyéb szolgáltatótól, ha számotokra nem szimpatikus. Nem fogtok tudni közösen jól dolgozni.

Bár egy rutinos esküvőszervező elve nem fog olyan esküvői fotóst ajánlani aki nem lesz szimpatikus számotokra.

 

Mennyivel az esküvő előtt érdemes választani?

Amint eldöntöttétek, hogy esküvői fotóst bíztok meg esküvőtök fényképezésével, érdemes azonnal elkezdeni a keresést a szolgáltatók között.

Nagy hiba azt hinni, hogy egy-két hónappal az időpont előtt is találtok még valakit! A megbízható, jó szolgáltatókat gyakran már egy évvel az esküvő előtt lefoglalják.

Óriási szerencse kell ahhoz, hogy röviddel esküvőtök előtt olyan szolgáltatót találjatok, aki minden szempontból jó választás lesz. Az a jegyespár akinek fontos ez a dolog, szeretné mielőbb a listán kipipálni: megtaláltam a megfelelő esküvői fényképészt.

Az átlagos előfoglalási idő 6-12 hónap. Esküvő előtt 2 héttel is kerestek már meg, mondván:

– Az ismerősömnek közbejött valami, és mégsem tud eljönni.

-A fényképész lemondta ilyen-olyan okra hivatkozva.

Ez utóbbi eset akkor fordul elő általában, ha a fotóst megtalálják egy jobb ajánlattal. Ennek elkerülése azonban szerződéskötéssel, foglaló kifizetésével elkerülhető.

Az “ismerős visszamondja” eset azonban semmilyen módon nem elkerülhető. Ezért sem érdemes ismerősünkre bízni a dolgot.Baráti kapcsolat is bánta már az ilyen estet.

Blogomban további 10 okot sorolok fel, miért bízzátok inkább olyanra aki ezzel foglalkozik.

 

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor?

Néhány a sok közül:

 1. Referenciák
  Természetesen a referenciák megtekintésekor figyelembe kell vennetek, hogy minden fotós a (vélhetően) legjobban sikerült képeket teszi a referenciafotói közé. Mit tartalmaz azonban egy teljes esküvői fotóanyag? Mit tart fontosnak megörökíteni? Milyen képeket készít azokon a helyszíneken ahol kifejezetten kevés fénnyel kell gazdálkodni (templom, gyertyafénykeringő, stb).
  Tekintsetek meg egy teljes fotóanyagot! Ne csak néhány referencia képet.
 2. Technikai eszközök, melyeket munkája során használ
  Érdemes erre is rákérdezni. Manapság nem kel senkinek behatóan ismernie a gyártók termékpalettáját ahhoz, hogy kiderítse egy adott kamera- vagy objektívtípusról: amatőr, fél profi, vagy profi kategóriába sorolható-e?
  Tapasztalatom szerint a “félprofi” kategória alatti eszközök csak erős kompromisszumokkal, vagy egyáltalán nem használhatóak esküvőfotózásra.
  A szolgáltatás ára is utal arra milyen eszközöket használ az adott fotós.
  Ennek okait egy másik bejegyzésben írom le.
  A lényeg: az a fotós, aki néhányszor tízezer forintért ajánlkozik az esküvőd fényképezésére, szinte biztos, hogy amatőr technikát használ, és nem ebből él.
  Egy esküvői fényképész felszerelésének értéke (amit magával hurcol egy tatyóban) kb. 2-6 mFt. Ennek értéke amortizálódik évről-évre akkor is, ha valaki keveset használja. Az amortizáció megtérülésén kívül kell, hogy maradjon pénz kalácsra is. Tehát a fent említett szolgáltatás árából nem-igen lehet egy használható szerelést kigazdálkodni és fejleszteni. Ez egyszerű matek.
 3. A bemutatott képek minősége, kidolgozottsága.
  Arról árulkodik, mennyire fontos a végeredmény a fotósnak, vagy csak a gázsi átvételéig lelkes? Nem kell képszerkesztőnek lenned ahhoz, hogy eldöntsd tetszenek-e a képek, vagy sem. Nem feltétlenül kell pontosan tudnod miért tetszik egy esküvői fotó! Egy a lényeg: Neked tetsszen!
  De ha azt látod, hogy minden kép fekete-fehér, zajos (szemcsés), vagy éppen sötét, esetleg életlen az is ami kép fő témája (nem csak a háttér), az bizony gyanús. Nem lehet mindent a “művészi hatás”-ra fogni. Nem árt ha azért egy-két éles, helyesen exponált kép is található a bemutatott képek között.
 4. Személyes benyomások.
  Hogyan tudtok egymással kommunikálni? Meg tud felelni az elvárásaitoknak? Tud-e, hajlandó-e alkalmazkodni az igényeitekhez? Mutat-e segítőkészséget, amikor megoldandó problémák vetődnek fel?
  Ezt csak egy személyes találkozó során tudhatjátok meg. Az email-ezgetés nem célravezető, ha a fenti kérdésekre válaszokat szeretnétek kapni.
  Ha egy esküvőszervező ajánlja a fotóst az azért jelent valami garanciát is a dologra nézve.
  Én ennek ellenére is szeretek a párral találkozni az esküvő előtt. Ne ott kelljen bemutatkozni először… 🙂
 5. Szerződéskötés igénye.
  Az a szolgáltató aki nem hajlandó szerződést kötni, óriási kockázatot jelent számotokra, legyen az a legkiválóbb esküvői fotós. Sok apró betűs rész van ebben a témában amelyeket muszáj tisztázni, és leírni. Ez mindkét fél számára csak előnyös lehet, tehát a szolgáltatónak semmi érdeke nem fűződhet ennek elhagyásához. Ez nem bizalomkérdés. Ha pedig csak lusta rá…
 6. Biztos van még pár szempont, amit most nem említettem. Ha még eszembe jut, vagy felmerül valaki részéről kérdésként, ideírom! 🙂

 

Árajánlatot szeretnénk kérni esküvőnk fényképezésére…

Sajnos sok ajánlatkérés ennyiből áll. No meg a “Tisztelt Hölgyem/Uram” megszólításból.

Van amikor még egy dátum sem szerepel az email-ben. Annak érdekében, hogy egy értékelhető árajánlatot kapjatok, információkat kell adnotok a fotós számára. Szerintem az alábbiakat mindenképpen érdemes megadni:

 • Az esküvő dátuma,
 • helyszín(ek),
 • események, melyeket szeretnétek ha fényképezne,
 • vendégek várható létszáma,
 • mely esemény végéig kéritek a jelenlétet,
 • milyen formában kéritek a kész anyagot,
 • egyedi igények.

Léteznek esküvői portálok, akik összegyűjtik a különböző esküvői szolgáltatókat. Itt egy kattintásra akár 300 db ajánlatot is kaphattok. Biztosan szükségetek van rá? 🙂 A referenciák megtekintése után érdemes a fényképészjelölteknek egyesével elküldeni az ajánlatot. Aki a tömeges ajánlatkérést választja, tapasztalatom szerint a legolcsóbb megoldásra törekszik, nem a minőségre. Ezt a véleményemet még osztja néhány kollégám,  tehát lehet, hogy van ebben valami.

A fő probléma ez esetben, hogy a kérdőív, melyet a párral kitöltetnek egy ilyen webes felületen sohasem tartalmaz elég információt, nélkülöz minden átgondoltságot, szakmaiságot. (Tisztelet a kivételnek.)

Ti sem úgy mentek be egy autószalonba:

Jó napot kívánok! Szeretnék egy autót vásárolni, mennyibe kerül?

Erre a kérdésre Te mit tudnál válaszolni? 🙂

Azt hiszem aki komolyan érdeklődik egy esküvői fényképész szolgáltatásai felől, érdemes egy telefont megeresztenie, de még inkább személyesen találkoznia vele. Megéri a fáradtságot, bármi legyen a végén a döntés.

Néhány szó a stílusokról, avagy mi illik hozzátok.

Fotózsurnaliszta, glamour, illusztratív, kreatív,  riport… ezek a kifejezések jöhetnek szembe Veletek, ha elébe mentek a témának.

Kevés jegyespárnak van ezzel kapcsolatban elképzelése, hiszen még sohasem szerepelt sem a vőlegény, sem a menyasszony modellfotózáson.

Valószínűleg Ti sem vagytok hivatásos fotómodellek.

Egy jó fotómodellnek elmondja a fényképész az elképzelést, és a modell megvalósítja azt ( jó esetben 🙂 ). Sok arca van, alkalmazkodik, improvizál. És ami a legfontosabb, szereti, ha fotózzák.

Amennyiben veletek is ez a helyzet könnyű dolgotok lesz. A legtöbben azonban valamiért (ezt mondják) nem szeretik ha fényképezik őket.

Rólam nem lehet jó képet csinálni!
Nem vagyok fotogén!

Amennyiben nincs konkrét elképzelésetek, érdemes egy kicsit elgondolkodni azon mely stílus állhat legközelebb hozzátok. Nem szerencsés egy visszafogott háttérbehúzódó típusra valami vad, pózolós elképzelést ráerőltetni. Ezek a képek nem hitelesek, nem Ti lesztek rajta. Ezt mindenképpen érdemes előre egyeztetni.

Az emlékfotózás lehet egy kellemes élmény, de lehet rémálom is a jegyespár számára.

Egyik blogbejegyzésemben megpróbálom összefoglalni (a teljesség igénye nélkül), azokat a szempontokat amelyek talán segíthet ebben a –  számotokra talán kaotikusnak tűnő – kavalkádban eligazodni.

 Mi az a kreatív fotózás? Hogyan zajlik?

Ennek során készülnek azok a bizonyos beállított, és pillanatképek melyek talán a legfontosabbak minden jegyespár számára. Ennek kapcsán van lehetőség az apró részletek különleges szemszögből bemutató, és a meghitt és bensőséges hangulatú képek elkészítésére.

Nagyon fontos a fényképész és a Pár átgondolt, összehangolt együttműködése az esküvői emlékfotózás során. Ennek elengedhetetlen összetevője a kölcsönös szimpátia.

A fotózás általában egy előre kiválasztott helyszínen történik, mely lehet szabadban, műteremben, egyéb zárt, exkluzív, vagy éppen egy, a szokásostól merőben eltérő környezetben. A helyszín kiválasztásában kérhetitek az esküvői fotós segítségét, tanácsát.

A fényképezés szerencsés esetben másfél, két órán keresztül zajlik. Ez elsőre talán soknak tűnik, de erre az időre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy valamelyest megszokjátok a számotokra szokatlan helyzetet. íkell egy kis idő az elején amíg feszteleneké, természetessé tudtok válni.

Van rá példa, hogy a jegyespár az esküvőtől eltérő napon igényli a fotósorozat ezen részének elkészítését. Így több idő jut az apró részletekre, és lehetőség van a megvilágítás szempontjából legelőnyösebb vagy éppen a legextrémebb napszak(ok) kiválasztására.

A fotózás időpontját megelőzően érdemes közös helyszínbejárást tartani, melyen egyeztethetitek elképzeléseiteket.

 


Fontos-e, hogy milyen technikát használ a fotós?

A válasz határozott IGEN! Manapság rengeteg kép és hangrögzítő eszköz áll a fényképészek, operatőrök rendelkezésére. ennek a termékhalmaznak csak egy része alkalmas olyan képek készítésére – gyenge fényviszonyok között is – melyek megállják majd a helyüket a nagyítások, fotókönyvek készítése során is.

Bizonyos képi hatásokhoz elengedhetetlen a több százezer forintos vázak, objektívek használata. Néhány esküvői fotós, (általában nem az, aki ebből él) olcsó, belépő szintű technikai eszközöket használ munkája során. Ez általában akkor okoz mérhetetlen csalódást a Párnak, amikor először szembesül a ténnyel:

Ezek a képek nem olyanok, mint amilyenre számítottunk!!!

Minden szezonban kapok képanyagot fotókönyv készítése céljából olyan pároktól, kiknek nem én fényképeztem az esküvőjüket. Sajnálattal tapasztalom néha, hogy az utómunka hiányán túl, a képek felbontása, minősége nem alkalmas még egy 13×18 cm-es nagyítás elkészítésére sem. Webes felbontásban még tűrhető, de nagyításkor előjönnek a hiányosságok. Szerencsére vannak nagyon szép anyagok is, melyekkel élvezet dolgozni.

Tájékozódjatok tehát arról, milyen eszközöket használ a kiszemelt esküvőfotós! Higgyétek el, érdemes erről is tájékozódni még a megrendelés előtt.

 


Mennyire fontos, hogy hány esküvőt fotózott eddig?

A rutin lehet annyira káros, amennyire hasznos. Egy idő után vezethet fásultsághoz, nemtörődömséghez. Ez pedig hibához vezet.

Nem az a fontos tehát, hogy mennyi, hanem, hogy milyen. Persze az nem árt, ha nem csak egy-két esküvőn van túl az illető, de nem kizáró ok.

Véleményem szerint a tapasztalat és a rutin mellett a feladat iránt tanúsított alázat a fontos. Én mindenképpen óvakodom az olyan embertől aki fél méterrel a talaj felett jár, és meg van győződve arról, hogy nála jobb nincsen e Földön.

Általában aki nagyon jó valamiben az azt is tudja, mennyi mindent kellene még megtanulnia. Ezért aztán nem döngeti a mellét. Ezek a megállapítások talán sablonosak is.

Tehát nagyon fontos a személyes találkozó. De van, aki már a telefonban elvérzik. 🙂 Aki úgy érzi, mindent tud, ő a legjobb, az megállt már a fejlődésben. Ténykedésébe belekódolt a hiba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.