Esküvői fotózás árak : 0 – 500 000 Ft, vagy még több?

Mennyibe kerül egy esküvői fotós?

Mit takarnak az esküvői fotós árak, melyekkel az árajánlatokban találkozhattok?
Érdemes utánanézni, hogy mit tartalmaznak ezek a szolgáltatások.

A különböző “gyakori kérdések” oldalakon gyakran felteszi valaki a kérdést: Mennyibe kerül egy esküvői fotózás, videózás. A válaszok között pedig gyakran olvashatóak felháborodott vélemények az árakat illetően:

– Mit képzel ez, hogy ennyi pénzt kér… ?

– Pofátlanság ennyit kérni néhány óra fotózásért!!!

Megpróbálom összefoglalni a manapság  –  nagy átlagban – használatos tarifákat, és ami elvárható ezekért. Megéri ne m éri meg? Ezen lehet vitatkozni. Egy biztos: az a fotós aki csak ebből él nem gazdagszik meg, bármennyire is szakmájának kiválósága. 🙂

0 Ft.
60 000 Ft-ig
80-180 000 Ft
200-
500 000 Ft, vagy még több…
Amit érdemes végiggondolnotok

Nem egy egyszerű feladat megtalálni azt az esküvői fotóst, aki az elvárt minőséget a megfelelő áron szolgáltatja számotokra. Érdemes tájékozódni.

Mennyibe kerül egy esküvői fotós?Az esküvői fotózás árak  nagy szórást mutatnak. Ennek oka, hogy bizony sokan hirdetik magukat esküvői fényképésznek. Sajnos gyakran olyanok is akik egyáltalán nem rendelkeznek megfelelő felkészültséggel és a szükséges eszközökkel. A kis befektetéssel megszerezhető, könnyű és gyors jövedelemszerzést tartják szem előtt. Ellenben vannak olyan esküvői fotósok is, akik felkészültek, komoly technikával dolgoznak, és elsősorban ebből élnek.

Amikor ezt írtam “Nem egyszerű feladat megtalálni azt az esküvői fotóst …”, arra gondoltam, hogy sok kutatómunkát igényel a szolgáltatók halmazából kiválasztani azt aki valóban beleteszi azt a tartalmat ami elvárható, és mindezt apró betűs részek nélkül.

Minden esküvőfotós  pozicionálja magát valamelyik árkategóriába. Ki mennyit költ technikai eszközökre, mennyire gondolja magáról, hogy ő a legjobb?

Nincsenek szabályok, hiszen az összeg a Pár és az esküvői fotós alkujának eredménye.

Esküvői fotós árakA magyar ember eléggé “ár-érzékeny”. Ezért hajlamos egy ilyen szolgáltatás árát összehasonlítani mondjuk a saját napi, vagy havi keresetével, órabérével.

Egy napi munkáért ennyit elkérni? Felháborító!Ez sokak fejében megfordul. Azonban érdemes végiggondolni a dolgot. Az a szolgáltató valahol megszerezte azt a tudást, ami szükséges ahhoz, hogy a megrendelő megelégedésére ténykedjen. Ettől  lesz esküvői fotós, és nem attól, mert annak nevezi magát azon a hétvégén.

Megvette a technikai eszközöket, továbbá működtet egy vállalkozást, Használ gépkocsit, számítógépet, szoftvereket vásárolt. Ezek amortizálódnak, mégpedig elég gyorsan.

Arról nem is beszélve, hogy egy esküvői fotóanyag elkészítése nem egynapi munka. Annál sokkal több. Persze most nem arról az kategóriáról beszélek aki csinál néhány képet,aztán a helyszínen kiírja cd-re, átadja és és távozik.

Tehát mi olcsó, és mi drága? Egyáltalán hogyan alakulnak az esküvői fotós árak

Ez a kérdés így nem megválaszolható. Így módosítom: Mi éri meg az árát, és mi nem? Erre már lehet egyértelműen válaszolni. Vizsgáljuk az adott szolgáltatás ár-érték arányát! Véleményem szerint amikor a megrendelő — jelen esetben az Ifjú Pár — elégedett a szolgáltatással, és a végeredménnyel, akkor az a szolgáltatás megérte az árát. Természetesen ezt előre senki sem garantálhatja.


0 Ft…

Ki dolgozik ennyiért? Barát, ismerős, rokon, lelkes fotóamatőr, adósunk aki nem fizetett vissza korábban egy általunk adott kölcsönt, és valamennyit ért a fotózáshoz…
Hallottam már egy életre megromlott barátságról.

Van egy fontos érvem a fenti megbízások ellen, amely érv már több csalódott párnak szolgált – sajnos – tanulságul:

Akinek nem fizetünk semmit, attól nem kérhetünk számon semmit!

Utólag derül ki, hogy a fotóanyag nem váltotta be az ígéreteket az önjelölt fotóstól.


~ 60 000 Ft-ig

Az ebben a kategóriában található fényképészek általában civil foglakozásuk mellett, amatőr fotós felszereléssel dolgoznak. Cél legtöbb esetben a hétvégi jövedelemkiegészítés.

A szolgáltatás tartalma és a képek minősége elég nagy szórást mutat.

Utómunkára, retusálásra nem, vagy csak nagyon ritka esetben lehet számítani. Tapasztalatom szerint az elvárható extra néhány, egyetlen gombnyomásra fekete-fehérré alakított kép.

A kérdés nem az, hogy elromlik-e, hanem az, hogy mikor

 

Mi történik akkor, ha meghibásodik a technika? Van-e tartalék vázból objektívből, vakuból?  Ilyen szolgáltatási árnál nem elvárható, hogy a fotós tartalékkal is rendelkezzen. Bár elvárhatónak kellene lennie.


80-180 000 ft

A legtöbb esküvői fotós ebben a kategóriában dolgozik.

Jelenleg ez az az árkategória ahol már a felkészültség, szaktudás, és a megfelelő technikai eszközök sem ritka dolog. Az utómunkákat illetően azonban itt is nagy az eltérés. Van akinél ez a szolgáltatás része, van akinél nem. Ezt mindenképpen érdemes tisztázni.


200 – 500 000 Ft vagy még több…

Igen, ebben az árkategóriában is lehet találni esküvői fényképészt. Nem akarok lebeszélni senkit. Nagyon komoly szaktudással, riport- divatfotós, valamint egy fotóművész felkészültségével kell rendelkeznie egy esküvőfotósnak, aki ebben az árkategóriában dolgozik.

A kérdés: Önök ezt igénylik? Amennyiben igen, gyönyörű anyagokat kapnak majd jó esetben. Rossz esetben nem lesz nagy a különbség a 150 000 Ft-ért dolgozó esküvői fényképész által készített anyaghoz képest.

Kedves Jegyespár!

A referenciák alapos átnézésével, és az esküvőfotós személyének megismerésével jó eséllyel kerülhetitek el a csalódást. Természetesen mindenki maga határozza meg, hogy mennyit szán esküvője fényképezésére, de mielőtt a döntést meghozzátok, érdemes az alábbi kérdéseket megválaszolni:


MENNYIRE FONTOS EZ NEKÜNK?

Ha már áldozunk rá, akár a legkevesebbet is:

 • Szánunk-e esküvőnk költségvetéséből az esküvői fotósra?
 • Mennyire fontos a minőség?
 • Mit szeretnénk viszontlátni? Csak néhány fényképet?
 • Csupán CD-n szeretnénk megkapni a képeket a lagzi végén?
 • Szeretnénk egy exkluzív fotókönyvet?
 • Szeretnénk különleges hatású, kreatív képeket?
 • Mennyi az egész esküvő költségvetése, ahhoz hogyan aránylik a fenti költség?
 • Végül egy másik aspektus:
  Mennyi bevételre számítunk a menyecsketáncból?

Összegezve a fentieket:

Ne pusztán az árat nézzék! Érdemes megvizsgálni az esküvői fotós-szolgáltatás ár-érték arányát!

Érdemes továbbá egyeztetni, mi van benne az összegben, Mi jelenthet plusz kültséget?

Papírképek, nagyítások, a digitális képek száma és felbontása, retusálás, fotóalbum, fotókönyv…

Ezek a tételek befojásolják a végösszeget. Szerencsés azonban, ha nem utólag derül ki: ez és ez nem volt benne a megállapodásban.

Névjegy Érczi László esküvői fotós

Esküvők rendezvények fényképezése. Fotókönyv készítés

4 Hozzászólás

 1. Tisztelt Érczi Úr! Rendkívül tetszik a weblapján közzétett okfejtés. Hasonló cipőben járok én is, hasonló szakterületen. Kérdésem, hogy a forrás, weboldal megjelölésével néhány gondolatot átemelhetek e a saját dokumentumaimba?
  Nem feltétlen szóról szóra, de a gondolatmenet, a lényeg megerősítése, a saját álláspontom alátámasztása végett.
  Üdvözlettel: Mucsi József

  • Érczi László esküvői fotós

   Természetesen ha hasonlóan gondolkodunk írhatunk hasonló gondolatokat is. 🙂

 2. Kovács György

  Sajnos a 60 0000 Ft-t is sokalják sok esetben, az van az emberek tudatában, hogy ott van a fotós 10- 14 órát, ingyen eszik esetleg és ezért eltesz 60 000 , azt senki nem látja, hogy mennyi az utómunka, mennyi az adó, no meg a felszerelés,

  • Érczi László esküvői fotós

   Azt hiszem ennyiért (60eft alatti ár 10-14óra munkáért) nem feltétlenül esküvői fotóst szoktak keresni, hanem Valakit akinek azért van egy jó gépe, és majd “kattintgat” párat. Kreatív képek, és utómunka persze az ablakban 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.