Esküvői kupon

Megint begyűrűzött valami kis hazánkba: Az internetes KUPON. Ezzel még senkinek semmi újat nem mondtam. No de az esküvői kupon ???!

Amennyiben a Google találati listájáról jutottál idáig, és mennél tovább, hogy válogass a legkedvezőbb esküvői kuponok között, olvasd el az alábbiakat! Ha ezek után is van kedved az esküvői fotózást kuponrendszerben kipipálni, rajta!

Hogyan működik ez a kupon egy átlagos esetben?

esküvői kupon

Megveszed a kupont (kifizeted a kupon forgalmazójának), igénybe veszed a szolgáltatást, megkapod a nagy kedvezményt, örülsz. Ha tetszett a szolgáltatás, ajánlod az ismerőseidnek.

Igen ám de milyen áron kapja ő a szolgáltatást, ha már nincs kupon? Nem egy esetben +80% felárral! Megrendeli az ismerős? Nem. Keres egy másik kuponost. Lett haszna a szolgáltatónak? Nem. Kára lett? Igen. Eladott egy 100% értékű szolgáltatást 20%-ért abban a reményben, hogy ez majd segít fellendíteni a forgalmat. Kinek üzlet ez? Egyedül a internetes kupont forgalmazó cégnek.

Nem állítom azonban hogy ez a kupon rendszer teljesen haszontalan. Az a szolgáltató aki állandó ügyfélkört szeretne létrehozni, és ennek megfelelően az az ügyfél aki keres egyfajta szolgáltatást, amit időről időre igénybe venne, de előtte szeretne  meggyőződni annak minőségéről, nos ők mindketten profitálhatnak ebből. Mely szolgáltatások ezek? Műkörmös, fodrász, sminkes, masszőr stb. Ők klientúrát építenek.

Hogyan működik az esküvői kupon? Egyáltalán mely esküvői szolgáltatók adnak 15-90% kedvezményt a kupont megvásárló jegyespárnak?

Ezen sokat gondolkodtam, de nem tudok rájönni arra kinek hasznos ez a kupon forgalmazóján kívül.

Ha valaki rájött, és megosztaná itt az elméletét, annak örülnék. De addig gondolkodjunk el a dolgon. Elmélkedjünk egy kicsit.

Az esküvői kupon azt a célt lenne hivatott szolgálni, hogy a jegyespár, vagy az a személy, aki nászajándékba adná a szolgáltatót a párnak, jelentős kedvezményhez jusson. A szolgáltató pedig növelhesse ügyfélkörét.

Mi valósulhat meg ebből? Szinte semmi.

Önző módon a saját szolgáltatásomat próbálom beleilleszteni ebbe az ” esküvői kupon ” körbe. Az adott esküvői szezon elején regisztrálok egy esküvői kupon forgalmazó portálra és adok 10% kedvezményt. Ki bukna erre az ajánlatra? Senki. adnom kellene legalább 50%-ot ahhoz hogy valakinek ez felkeltse a figyelmét. Ekkor kb. annyiba kerülnék, mint a hétvégi keresetkiegészítésért dolgozó esküvői fotós, amatőr felszereléssel. Aki az árakat nézi csak, eszébe sem jutna megrendelni ennyiért, hiszen van esküvői fotós aki 100%-os áron dolgozik ennyiért. Mit tesz a “megrendelő” keres egy olcsóbbat, aki még az én 50%-omnak is az 50%-ért fényképez. De tegyük fel megrendelnek néhány esküvőfotózást, mert a kupont nézegetőknek a minőség is szempont (talán nem szerénytelenség 🙂 ), nem csak az ár.

Számíthatok-e bármilyen haszonra mely ellensúlyozza, hogy pár esküvőt fél áron vállaltam? Az égvilágon semmire.

Nézzük meg azt is miért: nem valószínű, hogy a kupont megvásárló ügyfél (menyasszony, örömszülő, bárki) valaha még egyszer az életben megbízna engem esküvőfotózással, legyen az félár, vagy 100%. Bármennyire szolgáltatnék a legjobb minőségben, erre valószínűleg nem kerülne sor.

Milyen szolgáltatásoknak ad helyet az esküvői kuponrendszer?

Szinte mindenféle megtalálható. Esküvői fotós, videós, dekoros… Minden olyan esküvői szolgáltató, akinek nem nagyon van ügyfele, és ettől remél fellendülést.

Miért nincs ügyfele? A jobbik esetben most kezd az “esküvőiparban” megrendeléseket gyűjteni, tehát ezen a területen nincs tapasztalata, valamint nincsenek REFERENCIÁI, melynek segítségével megrendelőket szerezhetne. (Ez még nem is feltétlenül baj, valahol el kell kezdeni.)

A baj ott kezdődik, amikor az esküvői kupon vásárlója nincs tisztában azzal, hogy a rendszeren keresztül igénybe vett szolgáltatás silány minőségű, vagy sok sok “apró-betűs” részt tartalmaz. Az ok teljesen mindegy.

A jegyespár, vagy a nászajándékot adó jó szándékú örömszülő, rokon barát akaratán kívül esik ebbe a csapdába. Jót akart, de rosszul sült el.

Nem tudta, hogy minőségi szolgáltatást nyújtó esküvői fotósnak (és más esküvői szolgáltatónak ) eszébe nem jut egy ilyen esküvői kupon rendszeren keresztül értékesíteni bármilyen szolgáltatását. Nem a pénze ellensége.

Amikor kiderül, hogy az esküvői kupon haszonélvezője – a jegyespár – ugyan kevés pénzért, vagy ajándékként  talmi portékát kapott, már nincs mit tenni. Egy esküvői fotózást, filmforgatást nem lehet megismételni. Egy hajvágást, kozmetikai kezelést, műköröm felrakást esetleg, de egy esküvői szolgáltatást nem.

Összegzésül:

Számomra az egész esküvői kupon rendszer egyik tanulsága, hogy külföldi mintára a kuponos céget üzemeltető személy megpróbál a virtuális világban pénzt keresni. Kihasználja azt, hogy az érdeklődők jelentős része CSAK azt figyeli mennyibe kerül egy adott szolgáltatás. Azt, hogy ár-érték arányban miként fest a dolog, nem vizsgálja. Egy jelentős hányadnak a minőség nem is fontos, csak hogy olcsó legyen.

A másik tanulság a szolgáltatói oldalt illetően: Nem tanulunk soha. Bedőlünk az olcsó, ám annál haszontalanabb hirdetésajánlatoknak.

A harmadik tanulság: ha nem dolgozom, tudom miért nincs pénzem! 🙂

További cikkek, hasznos infók házasulandóknak


Warning: include(facebook-comments.php): failed to open stream: No such file or directory in /nfsmnt/hosting2_2/4/d/4d730dc7-ce2f-4271-bdb6-d7f89703d9f5/elfoto.hu/web/wp-content/plugins/shortcode-exec-php/shortcode-exec-php-class.php(895) : eval()'d code on line 1

Warning: include(): Failed opening 'facebook-comments.php' for inclusion (include_path='.:/usr/php70/lib/php') in /nfsmnt/hosting2_2/4/d/4d730dc7-ce2f-4271-bdb6-d7f89703d9f5/elfoto.hu/web/wp-content/plugins/shortcode-exec-php/shortcode-exec-php-class.php(895) : eval()'d code on line 1

Névjegy Érczi László esküvői fotós

Esküvők rendezvények fényképezése. Fotókönyv készítés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.